"Ingen indianar kan vera meir samanvaksen med urskogen sin en eg med desse skogarne og urerne.
Der samla eg eingong vokstrar. Der dreiv eg so mangei tung stund. Der skulde eg óg ynskja aa verta lagd djupt innunder steinarne eingong."

rasmusloland.no kvitebjornen.com nashornet.no rasmusloland.no
Tror du de brydde seg om å finne de beste norske kredittkort?

Man undrer seg ofte over hva folk bekymret seg over før i tiden kontra hva de gjør nå? Hvilke dagligdagse småpinsler gjennomgikk man og hvilke økonomiske bekymringer hadde man? Man gikk ikke rundt og tenkte på hvordan man skulle finne de beste norske kredittkort, og man gikk heller ikke rundt og lurte på om man skulle refinansiere boliglånet sitt. Var det kanskje mer basale behov og bekymringer man undret seg over hvordan man skulle løse?

Hvordan var livet egentlig rundt århundreskiftet? Kanskje handlet det om å få inn nok penger slik at man kunne få littegrann mat på bordet. Forskjellene var sikkert store på folk, akkurat som de er nå, og de som hadd penger hadde naturligvis penger, men det var nok langt lere som ikke hadde det like greit. Vi velger å tro at vi har det bedre i dag, men allikevel heniser vi til at alt var så mye bedre før i tiden. Kanskje var det det, og kanskje var det enklere å leve på mange måtere - samtidig som det var langt hardere.

Før i tiden. Da vi var små. Da var det så mye bedre å være barn enn det er i dag. Slike uttalelser hiver foreldene rundt seg i alle retninger i dag. Du svarer ikke meg slik, sier man gjerne til barna. Når jeg svarte min far slik fikk jeg et dask på rumpa!

Du kjenner deg igjen ikke sant. Kanskje er våre bekymringer om kredittkort, gjeld og renter ikke så aller verst å slite med tross alt. Vi har det jo helt greit i dagenss samfunn, og vi har et stort sosialt sikkerhetsnett som skal fange opp de som ikke har det fullt så greit. Det fungerer vel fint, gjør det ikke. Jeg tror kanskje poetene og kunstnerne hadde det bedre før. Det er et eller annet som sier meg det. Hele verden var liksom ikke oppdaget da, men de var med på å finne den opp selv. Deres måter å utøve sin kunst står i dag i pensumbøkene under et eget stilnavn. Hvor fascinerende er egentlig ikke det. Verden er ferdig oppdaget nå, og nå er det kun teknologien som går fremover. Alt er skrevet om før og alle maleretninger er utforsket. Nå finner vi på nye ting hele tiden. Mal en blikkboks svart og belys den på en spesiell måte, og vips har du et kunstverk.

Alt var mye bedre før i tiden...

Spørsmål om Stiftinga Rasmus Løland-markeringa 2007-2011
kan rettast til Ryfylkemuseet, tlf 52 79 29 50
E-post: post(a)nashornet.no


Nashornet 2011
Nashornet 2010
Nashornet 2009
Nashornet 2008
Nashornet 2007